Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Leif Erik Holmberg och Mait Merit Holmberg är upprörda över kyrkans kallställning. Hör de i klippet ovan Foto: Alberto Lozano/SVT

Upprört i Kungsgården när Ovansjö kyrka kallställts för att spara el

Uppdaterad
Publicerad

För att spara el och pengar har Järbo-Ovansjö pastoratet beslutat att kallställa Ovansjö kyrka till 10 grader. Det innebär att inga ceremonier kan hållas i lokalen som bara är öppen för besök och ljuständning.

– Vi har betalat kyrkoskatten i många år, vi förtjänar den lilla servicen av kyrkan, säger Leif Erik Holmberg från Kungsgården.

Trots att kyrkan förväntas öppna i april och att pastoratet hänvisar till andra lokaler finns det en del upprört bland församlingsborna.

Elpriser Gävleborg

”Vi i Sverige behöver spara el. Beslutet grundar sig framför allt i solidariska skäl men det finns också en ekonomisk aspekt”, skriver pastoratrepresentanterna i ett mejl till SVT Gävleborg.

Hör församlingsborna Leif och Mait i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elpriser Gävleborg

Mer i ämnet