TV: Ursinnig björn skrämmer vettet ur byborna

Ursinnig björn sätter bybor i skräck

Publicerad

En ursinnig björn som attackerat både tamboskap och människor jagas nu med rörelsedetektorer och övervakningskameror i samhället Los, i Ljusdals kommun.

Artikeln skrevs i maj 2015.

I Los är det inte ovanligt att man stöter på en björn. Men de senaste dagarna har en och samma björn gett sig på både tamboskap och människor.

Efter att Jonas och Lovisa kom hem i lördags, efter att ha varit borta en knapp halvtimme, upptäckte de att ett av deras fyra får saknades.
–Jag såg att låset var bortrivet så vi förstod nästan på en gång att allt inte var som det skulle, berättar Lovisa Persson.

Hennes sambo, Jonas Eihland fyller i:
– Vi hann vi bara ut någon meter så hörde vi att det vrålade nerifrån skogen, berättar han.

Bara ett 20-tal meter från det nyinflyttade paret kom björnen vrålande rakt emot dem.
–Vi hann inte tänka så mycket. Vi backade in på gården igen, stängde grinden och gick in i huset, säger Lovisa Persson.

Rörelsedetektorer har inte hjälpt

Senare upptäckte paret att björnen hade brutit sig in i fårhuset genom en låst dörr och hade tagit en tacka.
– Han hade grävt ner henne i slänten. Hon hade två lamm bredvid sig som låg kvar i fostersäcken, hon skulle lamma om en månad.

Länsstyrelsen har efter attacken satt upp rörelsedektorer som tjuter om björnen kommer tillbaka, men det har inte hjälpt.

– Han kom ju tillbaka sen och hälsade på. Ena gången var vi fem stycken ute och fixade till fårhuset som björnen hade förstört och då kom den och vrålade på oss alla, säger Jonas Eihland.

Kameror ska avslöja björnen

Polisen har nu beviljat skyddsjakt. Det innebär att björnen får skjutas av utvalda personer om den kommer tillbaka säger Lars Fredin från polisen.

– Vi har också satt kameror i området så vi får indikationer på om den kommer in i området igen och sen har vi allmänheten som har utkik, vi vill helst inte avliva den, men måste vi så gör vi det.

”Vågar inte gå ut”

– Man är ju uppväxt med björn omkring sig så man är van att prata med sig själv och sjunga när man rider, men nu vet man inte om man vågar vågar gå ut och hämta ved, rida eller gå ut med hunden. Det känns inte roligt, säger Lovisa Persson.

Tror du att den kommer tillbaka?

– Ja det tror jag absolut, den är nog inte långt härifrån.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer