Ovanåkers kommunhus i Edsbyn. Kommunens socialnämnd får skarp kritik av JO. Foto: Google Maps

Usel arbetsmiljö för socialsekreterare i Ovanåker

Uppdaterad
Publicerad
Skyddsombud varnade, Arbetsmiljöverket krävde förändring men kommunen gjorde inte tillräckligt.

I slutet av 2017 skrev skyddsombuden för socialsekreterare i Ovanåkers kommun till Arbetsmiljöverket. De ville bland annat få Arbetsmiljöverket att tvinga arbetsgivaren ”att sätta sig in i socialsekreterarnas arbetssituation och göra en bedömning av vad som är en rimlig arbetsbelastning”.

Gör inte tillräckligt

I februari i år kom Arbetsmiljöverkets beslut; arbetsgivaren Ovanåkers kommun skulle vidta åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. När detta följdes upp under sommaren 2018 hade kommunen fortfarande inte åtgärdat vissa av kravpunkterna.

Kommunen hade inte genomfört någon undersökning av de organisatoriska och sociala arbetsförhållandena, någon riskbedömning eller handlingsplan.

Tvingas betala

Därför får Ovanåkers kommun nu ett föreläggande om att åtgärda bristerna, tillsammans med ett vite på 100 000 kronor, som måste betalas om kommunen inte gör vad Arbetsmiljöverket kräver.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer