Vanligtvis blir granar till flis som används i kraftvärmeverk. Men i Hudiksvalls kommun finns ett projekt som går ut på att sänka ner granar i vatten för att göra livet lättare för fiskar. Foto: Robin Herzog/SVT

Ut med julen – så här slänger du granen på rätt sätt

Uppdaterad
Publicerad

Den 13 januari dansar julen ut och att göra sig av med julgranen kan vara en jobbig syssla. Men vissa genvägar bör undvikas. En gran får varken slängas i skogen eller på gatan, det är straffbart med böter på minst 800 kronor och räknas som nedskräpning. Men hur ska man då göra? Vi har rett ut hur och var granen kan tas om hand.

Fastighetsägaren i till exempel ett lägenhetshus har ansvar att göra sig av med grovavfall, vilket julgranen räknas som. Och i vissa fall ställer även kommuner upp med insamlingsplatser för julgranar. Enklast är att kontakta kommunen eller fastighetsägaren för att få svar om hur granen kastas på smidigaste sätt.

Husägare har alternativ

Är man husägare med tomt är ett alternativ att låta granen förmultna utomhus. Vill man elda upp julgranen i huset går det också bra men då släpps 90 gånger mer stoft ut i atmosfären jämfört med om den bränns upp i en anläggning. En förnuftig lösning är just att lämna granen på återvinningscentralen. Där blir den till flis som i sin tur blir el och värme i kraftvärmeverk.

Körsträckan spelar roll

Den som har långt att köra med bilen och bara ska kasta en gran kanske ska tänka om. En julgran innehåller energi motsvarande drygt två liter bensin, så den som har flera mil att köra till återvinningscentralen är snällare mot miljön om uppeldningen tas om hand på hemmafronten.

Alternativ metod

Men alternativen slutar inte där. För väl på återvinningscentralen kan granen trots allt sluta som annat än flis, som i Hudiksvalls kommun där ett pågående projekt går ut på att julgranar sänks ner i vattnet för att hjälpa faunan.

Hör Mats Strandell på Hudiksvalls kommuns avfallsenhet berätta om hur julgranar kan hjälpa fiskar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.