Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Deltagaren Kristin Sundberg lär sig om skrucken. Se hur den unika korgen skapas i Hudiksvall. Foto: Lari Honkanen/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Youtubern Kristin lär sig fläta unika korgen skrucken i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Hantverket kring den unika korgen skrucken håller på att dö ut. Idag finns endast ett fåtal personer som vet hur korgen ska flätas. I Hudiksvall har lokala slöjdare arrangerat en kurs för gamla och unga – för att kunskapen inte ska försvinna.

Kristin Sundberg från Storvik är en av de yngre deltagarna på plats. Kursen en del av projektet Korgen Lyfter där syftet är att bevara traditionell kunskap om korgar och korghantverk.

Intresse för annorlunda föremål

Kristin driver en Youtube-kanal där gammalt hantverk finner ung publik. 

– Jag startade kanalen för att dela med mig av hantverkskunskapen till andra, men också för att ge mig själv en annorlunda anledning att jobba med slöjd än det kanske mer vanliga att sälja på marknad eller jobba som slöjdlärare. 

Kristin berättar att hon är intresserad av annorlunda föremål som hon ofta hittar på hantverksmuseum och sedan försöker återskapa. Den ovanliga skrucken är det fler som lockats av.

Skrucken – en unik korg

I den gamla bagarstugan sitter ett tiotal personer utspridda. I händerna har de långa och smala träspjälkor som de snidar till med täljkniv. Sedan ska det våta trät knytas och flätas till en unik korg – skrucken. 

– Det som utmärker en skruck är att man utgår ifrån en ram högst upp på korgen, och så bygger man uppifrån och neråt, och avslutar med att göra botten. Det är den enda korg vi känner till som är gjord på det sättet, säger Inga-Lena Åkesson, en av få som fortfarande vet hur man tillverkar en skruck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer