Foto: Signe Söderlund/SVT

Utökad tågtrafik i länet – SJ och X-trafik i nytt samarbete

Publicerad

Från och med den 9 december kommer tågtrafiken Gävle–Ljusdal och Gävle–Sundsvall att utökas. Fler tåg kommer också att gå söderut mot Stockholm och Arlanda.

Det här är resultatet av ett samarbete mellan SJ och X-trafik som träder i kraft 9 december i år. Satsningen innebär att man mot ett mindre tillägg än tidigare kommer att kunna använda även SJ:s avgångar när du pendlar samtidigt som SJ ökar sina turer i länet. Satsningen har kostat Region Gävleborg 25 miljoner kronor.

– Den stora poängen med den här lösningen är att vi inte slåss om tiden på banan då vi inte konkurrerar med SJ längre, säger Marie Nordmark, avdelningschef X-trafik. 

Man kommer även att samordna ersättningstrafiken.

Hör vad tågresenärerna tycker om detta i klippet ovan.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så utökas tågtrafiken

Gävle-Sundsvall

Det totala antalet avgångar (X-trafik + SJ) mellan Gävle och Hudiksvall/Sundsvall ökar från 17 till 18 per riktning och sprids ut över dygnet. X-trafik minskar sin trafik från 9 till 6 avgångar per riktning.

SJ ökar sin trafik mellan Gävle och Sundvall:

– På vardagar från 8 till 12 avgångar.

– På lördagar från 5 till 7 avgångar.

– På söndagar från 6 till 11 avgångar.

Trafiken söderut från Gävle till Uppsala, Arlanda och Stockholm utökas i samma omfattning.

Gävle-Ljusdal

Det totala antalet avgångar (X-trafik + SJ) mellan Gävle och Ljusdal ökar från 13 till 18 avgångar per riktning och sprids ut över dygnet. X-trafik ökar sina trafik från 10 till 12 avgångar per riktning.

SJ ökar sin trafik mellan Gävle och Ljusdal:

– På vardagar från 3 till 6 avgångar.

Samtidigt får resenärer från Ljusdal, Järvsö, Bollnäs och Ockelbo två helt nya direktförbindelser mot Uppsala, Arlanda och Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.