Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christoffer Carstens, vid Länsstyrelsen Gävleborg, är ansvarig för den utredning som gjorts efter skyfallen i länet förra året. Foto: Länsstyrelsen, SVT Arkiv

Länsstyrelsens utredning om skyfallen i Gävleborg 2021 är klar

Publicerad

Raserade tomter, vattenskadade bilar, förstörda vägar och människor som fick lämna sina hem – så såg det ut efter förra sommarens översvämningar i Gävleborg. Under tisdagen presenterade Länsstyrelsen sin utredning om skyfallen.

Den kraftiga nederbörden förra sommaren slog alla tidigare rekord och ställde till stora problem runt om i länet. Christoffer Carstens är enhetschef för enheten för hållbar utveckling vid Länsstyrelsen Gävleborg. Han är ansvarig för den utredning som som gjorts efter skyfallen, och säger att händelsen bedöms som omfattande och att konsekvenserna har varit begränsade. Bedömningen görs efter en rad kriterier enligt en EU-standard.

– I det här läget ser vi att det bara är omfattande konsekvenser för ekonomisk verksamhet. Däremot är de mycket omfattande, och det är oerhört många som har blivit drabbade, säger Christoffer Carstens.

Kunde varit värre

Utöver den ekonomiska skadan visar utredningen att Gävleborg har klarat sig förhållandevis bra efter översvämningarna. Utifrån kriterierna liv och hälsa, miljö och kulturmiljö ser Länsstyrelsen mindre allvarliga konsekvenser, det vill säga att inga personer omkom under översvämningarna.

– Vi vill skicka med att det här kan mycket väl hända igen. Det är svårt att skydda sig så att man inte drabbas. Det man kan göra är att i god tid tömma källare eller se till att man inte drabbas av översvämningar från avloppsnäten, säger Christoffer Carstens.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christoffer Carstens vid Länsstyrelsen Gävleborg berättar hur framtida översvämningar ska motarbetas. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.