I klippet berättar konstnärerna Hanna Sjöberg och Maria Backman om utställningen, som de själva står bakom. Den högra bilden är hämtad från Länsmuseet Gävleborg. Foto: SVT/Carl Larsson

Utställning om bortglömd utlämning till Sovjet från Gävle

Publicerad

Under slutfasen av andra världskriget flydde många sovjetiska krigsfångar från Norge och hamnade i läger på olika ställen i Sverige. En stor del av dem skeppades med eller mot sin vilja hem till Sovjetunionen via Gävle hamn. Den här så kallade repatrieringen behandlas i en utställning som visas på Fängelsemuséet i Gävle.

– Det är otroliga öden när man tittar närmare på det. Det var sovjetiska krigsfångar som tyskarna hade tagit för att de skulle tvångsarbeta i Norge, berättar Hanna Sjöberg som tillsammans med Maria Backman ligger bakom utställningen.

Och att deras konstprojekt hamnat i Gävle har sina orsaker. För det var hit Gävle fångarna kom från läger på olika ställen i Sverige. Den 10:e oktober 1944 lämnade två fartyg med sammanlagt 900 krigsfångar Gävle Hamn.

Känsligt för svenska myndigheter

Vad som hände när de återvände till Sovjetunionen är ofta okänt, några av fångarna var dessutom desertörer. Den här utskeppningen, som inte ska förväxlas med den senare s.k baltutlämningen, var känslig för svenska myndigheter och pressen var förbjuden att rapportera vid tillfället.

Men efter krigsslutet kom många fler sovjetiska fångar att lämna landet via bland annat hamnen i Gävle och då kunde fotografen Carl Larsson ta några av bilderna som hör till det som visas på utställningen.

– Det är en historia som fortfarande är ganska bortglömd och vi försöker undersöka platser, händelser och minnen, berättar Maria Backman.

Utställningen ”I Förvar. Repatrieringen” pågår till den 22 november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.