Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Det säger Jennie Forsblom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden om Vänsterpartiets uttalande. Foto: TT, Julia Frost Nylén/SVT

Vänsterpartiet om nyhetsbrevet till anställda på Hudiksvalls sjukhus: Utbilda chefer i yttrandefrihet

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Region Gävleborg vill att chefer utbildas i meddelarfrihet. Det efter att ett ”hotfullt” nyhetsbrev skickats ut till anställda på en psykiatriavdelning på Hudiksvalls sjukhus – i samband med ett reportage som SVT gjort.

Efter SVT:s rapportering om nedläggningen av en vårdavdelning inom psykiatrin på Hudiksvalls sjukhus skickades ett nyhetsbrev ut till medarbetarna, som uppfattades som hotfullt av anställda.

Vänsterpartiet vill se utbildning i meddelarfrihet

Vänsterpartiet vill nu se att chefer utbildas i meddelarfrihet.

Meddelarfrihet i region gävleborg

– Jag undrar om man inte från den politiska ledningen måste ta initiativ till utbildningar kring yttrandefrihet och vilken personalpolitik man faktiskt för, säger Ulla Andersson (V), oppositionsråd i region Gävleborg.

Besökte Hudiksvalls sjukhus

Jennie Forsblom (KD) menar att de arbetar med att uppmärksamma meddelar- och yttrandefrihet i regionens verksamheter. Hon besökte den psykiatriska avdelningen på Hudiksvalls sjukhus i veckan och pratade om händelsen.

– Det jag tycker är intressant är att man som enhetschef kan fundera på hur man pratar i personalgruppen när man tycker olika, säger Jennie Forsblom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Tror på en tillfällighet

Det är andra gången på två år som en chef på Hudiksvalls sjukhus uttalar sig om medarbetares deltagande i media.

Är meddelarfriheten hotad på Hudiksvalls sjukhus?

– Det tror jag inte. Det är nog mer en tillfällighet att det hände där, säger Jennie Forsblom (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Meddelarfrihet i region gävleborg

Mer i ämnet