Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Larsson, vaccinsamordnare i Region Gävleborg, svarar på frågor om säsongsinfluensan. Skyddar tidigare doser av covid-vaccin även mot influensan? Svaret får du i videon. Foto: SVT, TT

Högt tryck på vaccination mot säsongsinfluensan i Gävleborg

Publicerad

Under vecka 45 till 48 pågår Region Gävleborgs vaccinationskampanj mot höstens influensa. Maria Larsson, vaccinsamordnare i regionen, understryker vikten av att ta en spruta för för att hålla sig frisk – något som kan vara extra viktigt i år då fler väntas bli sjuka än under de senaste åren, som präglats av olika restriktioner i samhället.

– Vi rekommenderar alla som är 65 år och äldre att vaccinera sig. När man blir äldre orkar kroppen helt enkelt inte med svåra infektioner på samma sätt som hon en yngre person. Man kan vara en väldigt pigg och aktiv 65-plusare och ändå riskera att bli svårt sjuk, säger Maria Larsson.

Fortsatt intresse att vaccinera sig

Enligt Maria Larsson valde 67 procent av de som är äldre än 65 år att vaccinera sig förra året och i år märks ett fortsatt stort intresse.

– 11 000 personer har redan tagit sin dos. Det är glädjande att många väljer att vaccinera sig mot influensa. Om man smittas blir man i regel mindre sjuk än om man hade varit utan vaccin, säger hon.

Hör regionens vaccinsamordnare svara på tre frågor inför höstens influensavaccinering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.