Tina Mansson Söderlund är vaccinsamordnare i Region Gävleborg och säger att man nu kan börja vaccinera personal igen. Foto: SVT, TT

100 av 400 vårdanställda fick biverkningar – nu återupptas personalvaccinationerna

Publicerad

Förra veckan insjuknade cirka 100 av 400 vårdanställda inom Region Gävleborg efter att ha fått den första av AstraZenecas två vaccinsprutor, det rörde sig då om biverkningar. Nu kan man konstatera att det inte är något fel på sprutan och vaccinationer av vårdpersonal återupptas.

I torsdags påbörjades personalvaccinationerna mot covid-19 med AstraZenecas vaccin i Region Gävleborg. Dagen därpå kunde en hög sjukfrånvaro rapporteras på grund av biverkningar. För att se till så att man har personal framöver pausades vaccinationerna från fredagen. Men nu har Läkemedelsverket konstaterat att biverkningarna är de förväntade och därför återupptas vaccinationerna av vårdpersonal under måndagen. 

– Jag vill inte lägga skulden på de som planerat vaccinationen utan det här handlar om hur vi informerar, och för oss var det också förvånande att det var så många som reagerade med hög feber, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg.

Coronaviruset i Gävleborg

”Minska på takten vill vi inte göra”

Enligt vaccinsamordnaren har man klarat personalläget relativt väl under helgen trots att så många anställda upplevt biverkningar efter sprutan. Anledningen till det goda personalläget är att man spridit ut vaccinationerna mellan olika enheter och personalgrupper. 

– Minska på takten vill vi inte göra, vi vill använda allt vaccin. Det vi kanske måste göra är bredda grupperna och ta in fler yrkeskategorier och fler arbetsplatser, säger Tina Mansson Söderlund. 

Hör vaccinsamordnaren berätta mer i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet