Portarna till Saltvikanstalten har ännu inte öppnats för Helmer Ljus. Foto: SVT

Vädjar för Sveriges äldste livstidsfånge

Publicerad

Helmer Ljus,89 år från Delsbo är Sveriges äldste livstidsfånge. Han har vid flera tillfällen ansökt om tidsbestämt straff men fått avslag med motivering att det är fortsatt risk för återfall i allvarlig brottslighet. Nu vädjar hans kontaktperson utanför fängelset till regeringen om nåd.

– Det kan inte vara rimligt att en 89 årig sjuk människa förvaras på en säkerhetsanstalt, skriver mannen i nådeansökan.

Helmer Ljus är dömd till livstids fängelse. Så sent som 1999, vid 71 års ålder, mördade han en granne.

Kontaktpersonen som är varit bekant med Helmer Ljus en längre tid anser att brottet han gjort är avskyvärt men att han nu visat ånger och på grund av sin ålder och dåliga hälsa borde släppas från Saltviksanstalten i Härnösand.

Märkt av en klar försämring

– Jag söker nåd för att jag tycker att nu räcker det. Helmer är 89 år och någonstans måste det ju vara så att han sonat sitt brott, det kan inte

vara rimligt att en 89 årig sjuk människa förvaras på en säkerhetsanstalt, skriver han.

Kontaktpersonen anger som skäl i nådeansökan att han under det senaste halvåret märkt en klar försämring när det gäller Hemler Ljus psykiska och fysiska hälsa.

Ser inget hopp

Mannen åtar sig också att ta hand om och se till att Ljus inte återfaller i kriminalitet om han släpps fri.

– Helmer är en mycket gammal människa, han är sjuk och han har en begynnande åldersdemens. Han ser inget hopp och enligt mitt menande inte mycket tid kvar, skriver kontaktpersonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.