Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Roberth Krantz (S) och Anna Sundberg (SD) tror båda att ett högt valdeltagande i kyrkovalet på söndag gynnar deras nomineringsgrupp. Foto: Anders Sundin/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Valdeltagande avgör kyrkovalet – huvudmotståndarna mobiliserar

Uppdaterad
Publicerad

Som vanligt är det valdeltagandet som kan avgöra kyrkovalet på söndag. Det är huvudmotståndarna Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna i Gävle överens om. Därför mobiliserar man för att få så många som möjligt att gå och rösta.

Bland annat åker SD runt hela länet med en buss och kampanjar.

– Vi syns väldigt bra, blir uppmärksammade och kan föra bra diskussioner med väljare när vi är ut på småorter och byarna, säger Sverigedemokraternas toppkandidat Anna Sundberg.

Men det är inte bara i Gävle det är val. I Gävleborgs län handlar det om 20 olika val där de så kallade nomineringsgrupperna ställer upp. Allra flest i Hälsingland där det är val i hela tolv olika pastorat eller församlingar och i Gästrikland åtta (se nedan). Att SD mobiliserar hårt tror kyrkofullmäktige i Gävles socialdemokratiske ordförande gynnar även deras nomineringsgrupp.

– Det visade sig i förra valet att när andra nomineringsgrupper mobiliserar så väljer våra väljare i större utsträckning att gå och rösta också, säger kyrkofullmäktige i Gävles ordförande Roberth Krantz (S).

Här är alla församlingar/pastorat där valen äger rum:

Foto: SVT Design
Foto: SVT Design
Foto: SVT Design

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer