Våldtäkt av minderårig på fest i Sandviken – tre 19-åringar döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i 19-årsåldern döms för våldtäkt av en minderårig flicka. Det var på en fest i Sandviken i våras som flickan följde med en av männen in på ett rum. Väl där inne i ett rum anslöt de andra två. Enligt domen ska hon vid flera tillfällen sagt: ”Sluta.”

”Hennes läpp var blå och svullen och hon hade ont i underlivet[...] Hon fick börja med sömnmediciner”, det berättar flickan själv i domen mot de tre 19-åringarna som döms för våldtäkt vid Gävle tingsrätt.

Vännerna jagade bort männen

Flickan ska ha följt med en av männen in i ett rum varpå de två andra anslutit. Vad som hände därefter råder det delade meningar kring.

Två av männen erkänner samlag men bestrider brott och menar att det skedde frivilligt. Den tredje mannen förnekar helt gärningen.

Våldtäkten avslutades först när flickans vänner tog sig in i rummet och jagade bort de tre männen.

Kämpade emot och skrek ”sluta”

Tingsrätten gör dock bedömningen att ett samtycke måste gälla under hela akten och att flickans svullna läpp gör det tydligt att hon inte ville genomföra ett oralt samlag. Vid flera tillfällen ska flickan även ha kämpat emot och bett de tre männen att sluta.

Tingsrätten menar att 19-åringarna varit likgiltiga inför vad målsägande ville eller inte ville. Samtliga döms till tre månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.