En man i 85-årsåldern fick en blodförgiftning där en venkateter hade suttit i fyra dygn. Foto: ERIK G SVENSSON/TT

Äldre man fick blodförgiftning av venkateter på Gävle sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En man i 85-årsåldern sökte vård på akutmottagningen i Gävle efter att ha ramlat. Där fick han en venkateter insatt. Trots att en kateter ska användas kortast möjligast tid fick den sitta kvar i fyra dygn – tills mannen fick en blodförgiftning.

Efter besöket på akutmottagningen, i slutet av 2017, skrevs den äldre mannen in på ortopedkliniken för fortsatt vård. Men på grund av platsbrist på ortopedin flyttades han till onkologkliniken. Fyra dagar efter besöket på akutmottagningen fick mannen feber och kraftig svullnad och rodnad kring katetern.

Vårdbesök ledde till blodförgiftning

Han hade fått blodförgiftning. När detta uppmärksammades flyttades den äldre mannen till infektionskliniken där han fick behandlas för sin infektion med antibiotika i fyra veckor.

Detta har anmälts till Inspektionen för Vård och Omsorg. Enligt anmälaren fick den äldre mannen blodförgiftningen på grund av att katetern satt kvar för länge och anmälaren menar att infektionen hade kunnat undvikas om det hade funnits bra rutiner för att kontrollera intravenösa infarter.

Katetern skrevs aldrig in i journalen

IVO:s bedömning är att den allvarliga infektionen kan ha orsakats av bristande kontroller av katetern men att en sådan typ av vårdrelaterad infektionen inte med säkerhet är undvikbar, trots regelbundna kontroller.

Däremot kritiserar IVO att katetern inte omnämns i journalen förrän den fjärde dagen, när infektionen uppmärksammas. ”En PVK (perifer venkateter) bör inspekteras regelbundet, användas kortast möjliga tid och avlägsnas så fort behov av katetern inte längre föreligger”, skriver IVO i sitt beslut.

Enligt patientdatalagen ska journalen innehålla de uppgifter som behövs för en god och säker vård. Kontroller av kateter är en sådan uppgift som ska dokumenteras, skriver IVO vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.