Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lasse Karlsson i Forsby har lagt sandpåsar runt sitt hus i väntan på att vattnet ska breda ut sig på hans tomt. Foto: Arvid Jansson

Vårfloden igång – tomter längs Testeboån täcks med vatten

Uppdaterad
Publicerad

Vårfloden forsar ner för länets vattendrag och återigen täcks hustomter längs Testeboån med vatten.

– Det är tredje gången på åtta månader som vår baksida svämmas över, säger Lasse Karlsson i Forsby utanför Gävle.

Lasse och Susanne i Forsby utanför Gävle har placerat sandpåsar runt hela baksidan till sin villa i Forsby. Påsarna ligger kvar sedan i augusti i fjol. Stora pölar har bildats på tomten och om ett par dagar kommer hela hustomten vara vattenfylld.

Flera grannars baksidor ligger redan helt under vatten.

– Nu är det dags igen. Enligt SMHI kommer vattenflödet nå sin kulmen om ett par dagar, säger Lasse Karlsson.

”Hade krävt omfattande åtgärder”

Nedströms från Forsby ligger Strömsbro kraftverk. Under den senaste veckan har dammluckorna vid kraftverket varit helt öppna.

Boende längs Testeboån har varit kritiska till att man inte släpper på vatten tidigare. Men det hade inte haft någon större effekt på översvämningarna, menar länsstyrelsen. Vattenmagasinen i Testeboån är för små och de hade fyllts även fast dammluckorna varit öppna.

– Där det det är grunt blir det då översvämningar vid så här höga flöden. Man hade kunnat muddra och gräva för att öka kapaciteten, men det hade krävt omfattande åtgärder och haft stor påverkan på miljön. Och de perioder när vattnet är lägre hade det blivit väldigt lågt.

Se översvämningarna längs Testeboån i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.