Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när kände fotografen Pieter ten Hoopen tar porträtt i Delsbo. Foto: Tor Jonsson/SVT

Världsfotografen Pieter ten Hoopen skildrar Dellenbygden

Uppdaterad
Publicerad

Hans bilder har beskrivits som ett mellanting av dokumentärfotografi och konst. Pieter ten Hoopen har skildrat platser över hela världen och nu har turen kommit till Delsbo.

– Människor existerar inte i enskildhet. Fotografierna av människor och natur bildar tillsammans en berättelse, säger han.

Den svensk-nederländske fotografen har träffat människor i Dellenbygden för att dokumentera deras vardagsliv. Projektet är ett samarbete med Hälsinglands museum som ställer ut en retrospektiv med den världskände fotografens bilder i slutet på mars.

Utställningen visas tillsammans med ett lokalt tillägg – ett fotografiskt porträtt av Dellenbygden.

– När besökarna får se porträtt från trakten där de bor, tillsammans med bilder på människor från till exempel Montana, kanske de känner att det är inte så stor skillnad på människor egentligen, säger Pieter ten Hoopen.

Mänskliga berättelser

Pieter ten Hoopens fotografier skildrar människor på ett nära och känsligt sätt med den mänskliga berättelsen i fokus, säger Carl Anders Skoglund som är curator på Hälsinglands museum.

– Värmlands museum gjorde en retrospektiv med Pieter förra året. Dessutom fanns det nya bilder från det lilla samhället Ekshärad. Vi tyckte det skulle vara spännande att se vad han kan göra i våra krokar.

I videon: se Pieter ten Hoopen i arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.