Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många av Mikael Anderssons medlemmar är oroade för sina jobb. Hör honom berätta i videon. Foto: Barbro Sellin/SVT

Varselvåg över Gävleborg – Hexatronic senast drabbad

Publicerad

Under årets första nio månader har varslen i Gävleborg fyrdubblats i jämförelse med förra året. Sedan årsskiftet och till den sista oktober har 1 048 personer varslats om uppsägning enligt Arbetsförmedlingen.

– Är man lite insatt så har man insett att det här varslet skulle komma, säger Mikael Andersson, ordförande för Hexatronic i Hudiksvall där ett av de senaste varslen lades. Där är det 50 personer som har varslats om uppsägning. Det jobbar 345 personer på Hudiksvallsfabriken.

Alla förlorar inte jobbet

Bara några dagar tidigare varslade SMP Parts i Ilsbo att 25 tjänster ska bort, vilket motsvarar var tredje anställd. I början av november varslade länsstyrelsen om att 19 personer skulle kunna sägas upp. Bara för att nämna några av den senaste tidens varsel.

Varsel i Gävleborg

Men bara för att det läggs varsel behöver det inte betyda att människor förlorar sina jobb. På Holmen Iggesund varslades 60 personer för två månader sedan. Där blir det inga uppsägningar på kollektivsidan och endast ett fåtal tjänstemän förlorar sina jobb.

 Hör IF-Metall ordföranden Mikael Andersson berätta i videon om varslet på Hexatronic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varsel i Gävleborg

Mer i ämnet