Gävle Hamn och Svea Vind Offshore har tecknat avtal om vätgasproduktion. Hållbarhetschef Linda Astner och VD Fredrik Svanbom tillsammans med Mattias Wärn från Svea Vind Offshore. Foto: SVT

Vätgassatsning på gång i Gävle Hamn

Uppdaterad
Publicerad

Om allt går som planerat kommer det att byggas ett anläggning som ska producera vätgas i hamnområdet i Gävle. Under måndagen presenterades ett avtal mellan energiföretaget och Gävle Hamn.

– Här tänker vi att vätgasproduktion ska komma igång för att möjliggöra leverans av vätgas till industrin och transportsektorn, säger Mattias Wärn som är vd och grundare av företaget Svea Vind Offshore.

I första läget är det tänkt det ska byggas en mindre anläggning som ska kunna producera vätgas som räcker till att driva 20-50 lastbilar. I och med att Gävle Hamn har avsatt ett 30 000 kvadratmeter stort markområde i anslutning till hamnen finns möjligheter att senare skala upp produktionen. 

I klippet berättar Mattias Wärn och Gävle Hamns hållbarhetschef Linda Astner mer om projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.