En avgrävd vattenledning orsakade möjlig nedsmutsning av dricksvattnet. Nu måste vattnet kokas eller hämtas från extern vattentank, fram till helgen. Foto: SVT

Stor vattenläcka i Hamrångebygden

Uppdaterad
Publicerad

En vattenläcka i Hamrångebygden gör att Gästrike Vatten nu uppmanar boende i hela Bergby och centrala delarna av Hamrångefjärden att koka sitt vatten. 700 hushåll är drabbade, och uppmaningen att koka vattnet gäller ända till helgen.

Vattentrycket är dåligt i området och många har varit utan vatten under tisdag. Alla uppmanas nu att vara sparsamma med vattnet. Som en försiktighetsåtgärd ska allt kranvattnet som används till dryck eller matlagning kokas. Det går att tvätta, duscha och diska som vanligt enligt Gästrike Vatten.

– Det beror på att det varit en läcka i ledningssystemet vid järnvägen i Hamrångefjärden i dag, säger Therese Staff på Gästrike Vatten. Då blev ledningsnätet utan tryck och det kan komma in bakterier i systemet. Så det är en försiktighetsåtgärd att kunderna uppmanas koka vattnet.

Tankar ställs ut

Två tillfälliga vattentankar skulle ställas ut under tisdagskvällen: vid IP (Idrottsplatsen) i Hamrångefjärden och vid Ica i Bergby. Ta med en dunk eller flaskor om du vill hämta vatten.

Gästrike Vatten arbetar för att laga ledningen, öka trycket och spola ur ledningarna.

– Man arbetar för fullt just nu, säger Therese Staff, men hur lång tid det tar att laga går inte att säga. Vi hoppas bli klar så snabbt som möjligt, men det kan ta ett par dagar om det vill sig illa.

På onsdagen var alltså beskedet att 700 hushåll är drabbade i Bergbytrakten, och tvingas koka dricksvattnet. Bland annat äldreboendet Solberga i Bergby behöver ta dricksvatten från en extern tank.

En provisorisk lagning har gjorts, och om vattenproverna visar på friskt vatten i ledningarna så kommer problemet att vara löst till helgen.

TV: Se hela nyhetsinslaget på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.