Flera hus längs Tallstigen i Ilsbo hotades av översvämning under tisdagskvällen. Foto: SVT

Vattenmassor hotade flera hus utanför Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Vattenmassor från ett berg hotade flera fastigheter i Ilsbo utanför Hudiksvall.

– Det är tio till tolv fastigheter som är hotade just nu, sade Pär Mossnelid, insatsledare för Norrhälsinge räddningstjänst, på tisdag kväll.

Faran kunde avhjälpas och på onsdagen var läget under kontroll.

Husägare, en grävmaskin och fyra personer från räddningstjänsten befann sig natten till onsdag på Tallstigen i Ilsbo utanför Hudiksvall där de kämpade mot ett kraftigt vattenflöde från det berg som ligger bakom fastigheterna.

– Det är kritiskt läge, vattnet rinner in i husen, sa Pär Mossnelid.

Smältvatten översvämmar diken

Det är smältvattnet från bergsidan som de befintliga dikena inte klarade av att leda bort som orsakar översvämningen.

Han berättade att de pumpar och gräver diken för att försöka leda bort vattnet.

– Men vattnet trycker på, det är ett kraftigt flöde som är svårt att få stopp på. Dessutom är det 60 till 70 centimeter snö som fortsätter att smälta, sa han.

Strax innan klockan 22 på kvällen rapporterar SVT:s reporter Robin Herzog, som befinner sig på plats, att en av villorna är omringad av vatten.

– De är åtta till tio personer här som gräver och försöker få undan vattnet, sa han.

Den akuta faran över

Larmet om översvämningen kom vid halvniotiden på tisdagskvällen. Räddningstjänstens insats under natten med att rensa upp vägtrummor som hade slammat igen gjorde att vattenflödet kunde passera den naturliga vägen igen.

– Det var stopp på flera ställen. Med hjälp av grävmaskiner kunde vi rensa upp trummorna och med stora pumpar fick vi undan den mängd vatten som översvämmats intill fastigheterna. Nu har vi koll på läget, säger Pär Mossnelid, under onsdagsförmiddagen.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.