300 000 fiskar riskerar att dö när vatteningångarna fryser på fiskodlingen (bilden är från en annan plats). Foto: Gorm Kallestad/TT

Vatteningångar fryser vid fiskodling i Ljusne – 300 000 fiskar riskerar att dö

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har under natten och söndagsmorgonen försökt att pumpa in vatten vid fiskodlingen i Ljusne i Söderhamns kommun där vatteningången frusit.

– Vi har fått till ett vattenflöde men läget är fortsatt kritiskt, säger Ulf Ohlson, insatsledare, vid lunch.

Vid 22.30-tiden på lördagskvällen larmades räddningstjänsten till Fiskodlingen i Ljusne, där vatteningången frusit.

– De har två sätt att ta in vatten där, båda systemen har frusit. Det blir is i intagen ovanför kraftverket och vid den här väderleken blir det något fenomen med mycket issörja och is på galler och så, berättar Ulf Ohlson, insatsledare vid räddningstjänsten i Söderhamns kommun.

Läget är kritiskt under söndagsmorgonen när SVT Gävleborg pratar med insatsledaren.

– Ja, nu är jag på väg dit igen. Vi har en pump som går sedan igår kväll, men den fryser igen den också, så vi måste försöka lösa det på något annat sätt, så det är kritiskt igen, berättar Ulf Ohlson.

300 000 fiskar i odlingen

Flera hundra tusen fiskar riskerar att dö om man inte hittar en lösning.

– Ja, de säger att det ska vara 300 000. Det är mycket småfisk också, säger Ulf Ohlson.

Strax före klockan 10 på söndagsförmiddagen uppger Ulf Ohlson att läget förbättrats.

– Det ser hyfsat ut här ute nu, när pumparna går som de ska. Det är lite nätt med vatten men de syresätter vattnet också.

Iskristaller bildas under vattnet

Pumpen har nu bytts ut och satts på ett annat ställe.

– Förhoppningsvis kan issörjan släppa snart. De har varit med om det förut här, då har det tagit upp emot ett dygn, säger Ohlson.

Han berättar att det är liknande problem på andra håll:

– Vädret ger iskristaller under vattnet. Kraftverket kan heller inte köra turbinen, utan får köra förbi vattnet, de har samma problem. Vid viss temperatur och vid vissa väderförhållanden uppstår det här fenomenet.

Fortsatt kritiskt läge

När SVT Gävleborg återigen pratar med insatsledaren vid lunch under söndagen är läget oförändrat.

– Som det ser ut just nu verkar fiskarna klara sig, men läget är fortsatt kritiskt. Det hänger på en skör tråd då vi inte vet hur länge det här pågår, säger Ulf Ohlson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.