Folktandvården Gävleborgs vd Ann-Christine Larsson Bolle har många svårigheter att brottas med i pandemin. Ekonomi, inställda behandlingar och uteblivna behandlingar. Foto: TT/SVT

Vårdskuld och ekonomiska svårigheter för Folktandvården i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Tandvården i Gävleborg har påverkats hårt av pandemin. Under våren byggdes vårdskulden upp och det som skulle hämtas hem hos Folktandvården under hösten och vintern har nu sopats bort på grund av pandemins andra våg.

– Och nu har vi haft mycket akuttandvård och byggt på skulden ännu mer, säger Folktandvården Gävleborgs vd Ann-Christine Larsson Bolle.

Många patienter har skjutit upp sina tandvårdsbesök som normalt skulle ha genomförts och 70-plussarna fick inte komma i våras. Effekten blir att den så kallade tandvårdsskulden bara ökar.

Coronaviruset i Gävleborg

”Lidit stor ekonomisk skada”

Hos Folktandvården i Gävleborg har besöken minskat med 15 procent.

– Vård som inte blir av blir till sist akut, säger Ann-Christine Larsson Bolle.

Personal har permitterats och förlusten för Folktandvården för 2020 är beräknad till till 28 miljoner och man räknar med hela 72 miljoner i minskade intäkter.

– Vi har lidit stor ekonomisk skada, säger Ann-Christine Larsson Bolle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet