– Det är ett hårt tryck på de fängelse- och häktesplatser som vi förfogar över, och vi ser inte att det kommer att minska i framtiden, säger Svante Engelbrektsson på lokalförsörjningen, Kriminalvården.
– Därför tittar vi just nu på ett tiotal fängelser runt om i landet, vilka som kan vara aktuella och lämpliga för en utbyggnad. Det är fängelser i alla säkerhetsklasser som vi kikar på säger Svante Engelbrektsson.
Förstudien klar till hösten
I nuläget är det för tidigt att säga hur många ny platser som kan komma att projekteras, men det rör sig om platser både för häktade och redan dömda personer
Gävlefängelset, som är ett Klass-2 fängelse har just nu ett hundratal platser, både för häktade och dömda. Förstudien ska vara klar i höst.
MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app
Så här klassas de svenska fängelserna
Rätt intagen ska vara på rätt plats. Ingen ska behöva sitta med mer övervakning än vad som är nödvändigt. Därför är svenska fängelser indelade i tre säkerhetsklasser.
Förmågan att motstå rymningar och fritagningsförsök avgör vilken säkerhetsklass en anstalt har. Varje intagen bedöms individuellt för att den ska hamna på rätt anstalt.
Säkerhetsklass 1
Den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter. Anstalter i säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna. Anstalterna Hall, Kumla och Saltvik har även så kallade säkerhetsavdelningar. De är speciellt anpassade för klienter som vi bedömer ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.
Säkerhetsklass 2
Slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå. Anstalter inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsanstalter medan andra har ett blandat innehåll i verksamheten.
Säkerhetsklass 3
Anstalterna saknar direkta rymningshinder.
Källa: Kriminalvården.se