Ökat tryck på IVA – operationer ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Med en ökad smittspridning ökar i rask takt tryckt på intensivvården. Det senaste dygnet har flera patienter tillkommit och totalt vårdas nu fem i länet på IVA. Därför måste regionen nu börja ställa in planerade operationer för att klar den allt högre belastningen.

– Vi ser ett större inflöde av covid-patienter vilket är ororväckande. Bara där har senaste dygnet har vi fått tre nytillkomna och vi vill inte ha det som i våras, säger Catarina Lindström, IVA-sköterska Gävle sjukhus, med hes röst efter alla timmar med munskydd och visir.

Men alla andra vågens kurvor pekar fortfarande uppåt.  Och att de når samma nivåer som i våras och gör att de drabbar den ordinare vården är vad man oroar sig för. Och redan nu måste man börja att ställa in planerade operationer.

– Ja, och det är en tråkig nyhet, sen igår har vi pausat en del ingrepp i Hudiksvall på grund av den ökade belastningen på anestesi- och intensivvården, säger Johan Kaarme, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet