Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på firandet av den internationella modersmålsdagen på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Foto: Madlyn Alabdullah

”Vill lära sig mormors språk” – här firas internationella modersmålsdagen

Publicerad

Mottagningsenheten tillsammans med Bromangynsaiet har organiserat en hel dag med olika moment för att berätta mer om de 22 modersmål som undervisas i kommunen.

– Språkbevarande bidrar till ökad kulturell diversitet och berikar det svenska samhället som helhet, säger Terina Seddiqi enhetschef på Mottagningsenheten.

Den internationella modersmålsdagen instiftades av Unesco 1999 för att påminna om alla människors rätt att fritt tala och skriva sitt modersmål. Det firas den 21 februari.

I Hudiksvalls kommun har mottagningsenheten uppdraget att erbjuda modersmålsundervisning samt studiehandledning till elever som behöver språkligt stöd.

Idag har lärare och elever tillsammans firat modersmålsdagen med fika och aktiviteter för att uppmärksamma vikten av att lära sig och behålla modersmålet.

– Att vara flytande i hemspråket kan förbättra mentalt välbefinnande genom att ge en känsla av säkerhet och tillhörighet, berättar Alwan Alkhatib, lärare i arabiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.