Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin om arbetet efter husbranden i Sandviken. Foto: Polisen, Agneta Brolin/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Två vuxna och två barn befaras döda efter villabrand i Sandviken

Uppdaterad
Publicerad

En villa i ett bostadsområde i Sandviken brann kraftigt natten mot juldagen. Polisen befarar att de fyra personer som bor i huset har blivit kvar inne i den brandhärjade villan.

– Det handlar om två vuxna och två barn, säger Magnus Jansson Klarin på Polisen.

– Vi har inte lyckats få kontakt med de personer som bor i villan och vi har under morgonen arbetat med att få kontakt med anhöriga för att underrätta om branden. Men vi har hittills haft svårt att lokalisera och få kontakt med anhöriga, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson i polisens region Mitt.

– Vi hoppas det finns en annan förklaring, men av det som framkommit misstänker vi att man inte lyckats ta sig ut.

Anhöriga som finns i ett europeiskt land har nu underrättats om branden.

Grannar evakuerades

Redan när räddningstjänstens första styrka kom på plats efter larmet klockan 02.36 natten mot juldagen, möttes man av en fullt utvecklad brand.

– De försökte med invändig släckning via rökdykning men efter en stund var de tvungna att avbryta på grund av säkerhet för egen personal, säger Thomas Fahlstedt, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Initialt bedömdes det vara mycket stor spridningsrisk och människor i tre närliggande bostäder tvingades evakuera under natten. Man fortsatte med utvändig släckning på morgontimmarna, då också risken för spridning minskat.

Färdiga med släckningen

Polisen har spärrat av området runt den brandhärjade villan och hållit förhör. En förundersökning avseende mordbrand har inletts för att på ett grundligt sätt kunna utreda hur branden startade.

– En granne har fått uppsöka sjukvård, men inte på grund av rök utan chock eller något annat, säger Thomas Fahlstedt på räddningstjänsten.

Vid åttatiden på lördagsmorgonen hade räddningstjänsten trappat ner styrkan på plats, och vid 16-tiden var släckningsarbetet klart. På eftermiddagen konstaterade också polisen att de inte räknar med att kunna göra teknisk undersökning förrän på måndag.

Väntar på avsvalning

– Det har inte varit möjligt att gå in på grund av hettan. Nu kan vi bara avvakta tills räddningstjänsten är färdig med eftersläckningen och de har fått ner temperaturen, säger Magnus Jansson Klarin.

Eftersom man planerar att gå in med hund, måste brandresterna ha svalnat helt.

Under lördagskvällen och natten mot söndag har det börjat brinna i resterna och bråte från huset så att polisen har behövt hjälp av räddningstjänsten att släcka igen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Villan i Sandviken totalförstördes i branden som startade och bekämpades under natten mot juldagen. Foto: Roger Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer