Bara hälften av alla viltolyckor märks ut för att underlätta för eftersökningsjägare. Det gör att djur får lida i onödan.

Viltolyckorna ökar – bara hälften märker ut plats

Uppdaterad
Publicerad

Okunskap gör att vilda djur i bland lider i onödan. Bara hälften stannar och märker upp platsen.

– Om vi inte vet var vi ska börja spåra kan vi få söka av flera kilometer, säger Johan Bohlin, eftersöksjägare.

Antalet viltolyckor ökar varje år, främst på grund av en växande rådjursstam. Men många vet inte att man är skyldig att snabbt anmäla till polis om man kört på ett rådjur eller större vilt. Anmäler man inte snabbt nog riskerar man att bli skyldig till jaktbrott.

– Ibland får vi in anmälningar någon dag efter att det har hänt, det kan vara så att de ringt sitt försäkringsbolag för att få ersättning och de kräver en polisanmälan. Då skriver vi ibland en anmälan och det klassas som jaktbrott, säger Lasse Fredin, poliskommissarie.

Svårare att hitta djuren

Johan Bohlin spårar trafikskadat vilt med tvåårige Bayerske viltspårhunden Sniff. De har inte brist på jobb, men arbetet försvåras av att många inte bemödar sig med att stanna och märka upp platsen.

– Det kan vara okunskap eller att man inte tänker på det förrän senare. Det blir mycket svårare att hitta djuret när man inte har en startpunkt där man kan börja spåra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.