Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler viltolyckor sker i Östergötland. Foto: SVT

Viltolyckorna ökar i Gävleborgs län – farligaste tiden är nu

Uppdaterad
Publicerad

Viltolyckorna har ökat markant i Gävleborgs län de senaste tio åren. Och varje år ordnar polisen en nationell insatsvecka där bilister informeras om vad de kan göra för att förebygga viltolyckor och vad man ska göra om olyckan är framme.

– Helt enkelt har djuren ökat och då ökar också olycksfrekvensen, säger Lars Fredin, länsansvarig polis vid Nationella Viltolycksrådet, till SVT Gävleborg.

Han fortsätter:

– På tio år har det skett en markant ökning av viltolyckorna i länet och framförallt olyckor med rådjur. Rådjuren står för 60-70 procent av olyckorna.

Uppmärksamma vilt på vägarna

Det sker i genomsnitt mer än en viltolycka nästan var 8:e minut i Sverige. För att uppmärksamma det här anordnar polisen och Nationella Viltolycksrådet just nu en insatsvecka. Veckans syfte är att få trafikanterna mer medvetna om att vilda djur hela tiden finns på och utefter våra vägar.

– Det är jätteviktigt för att påminna folk och det är nu den här tiden på året som djuren kommer igång. Det här är den farligaste tiden om man säger så. Gryning och skymming, säger Lars Fredin.

Om olyckan är framme – larma polis

Om du kör på ett vilt djur ska du larma polisen och märka ut platsen för olyckan med en remsa. Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och belagt med böter.

Vilda djur där du ska rapporera olycka och märka ut platsen är:

Björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.