”Alla varianter som finns runt om i världen kommer dyka upp överallt”, säger KI-professorn och vaccinforskaren Matti Sällberg. Foto: SVT

Virusexperterna om utbrottet i Gävleborg: ”Man ska vara orolig”

Uppdaterad
Publicerad

Vacciner kan ha sämre effekt på den brasilianska varianten av coronaviruset och det kan vara mer smittsamt, uppger vaccinforskaren Ali Mirazimi för TT.

Mycket oroväckande och samtidigt väntat menar experter.

– Viruset ändrar sig och anpassar sig när det förökar sig, det gör det även här hemma. Vi kan eventuellt få svenska varianter, säger Ali Mirazimi, professor vid Karolinska institutet.

Vacciner kan ha en sämre effekt på den brasilianska varianten av coronaviruset än vad de har mot andra varianter, säger en forskare till TT.

Det finns inga säkra studier för hur vaccin fungerar på den variant av coronaviruset som först upptäcktes i Brasilien.

– Men vad vi vet är att den brasilianska är väldigt lik den sydafrikanska, säger Ali Mirazimi, professor och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

”Man ska vara orolig”

På varianten som upptäcktes i Sydafrika har det gjorts tester. De flesta vacciner i dag fungerar fortfarande bra, men är mindre effektiva än vad de är mot andra virusvarianter.

– Förmodligen kommer det brasilianska bete sig likt det sydafrikanska, att vaccinerna biter men kanske inte lika effektivt som de biter mot den brittiska varianten eller det vanliga coronaviruset.

Att fyra personer i Gävleborg konstaterats bära på den variant av coronaviruset som först upptäcktes i Brasilien är allvarligt, anser Ali Mirazimi.

Viruset tros vara mer smittsamt, men det är oklart om det leder till allvarligare sjukdom.

– Man ska vara orolig varje gång det kommer en ny mutation, för den kan påverka virusets egenskaper, säger Ali Mirazimi.

– Däremot är det än så länge ett väldigt litet kluster.

Inte förvånande

Han påpekar att viruset även kan förändra sig i Sverige.

– Viruset ändrar sig och anpassar sig när det förökar sig, det gör det även här hemma. Vi kan eventuellt få svenska varianter.

Ali Mirazimi säger att det är viktigt med en bra övervakning för att se hur viruset utvecklar sig i samhället och komma i gång på riktigt med vaccineringen.

Det muterade viruset tillhör varianten P.1 med ursprung i Brasilien och kunde fastställas av Folkhälsomyndigheten efter fördjupad analys.

– Det här är inte alls förvånande. Alla varianter som finns runt om i världen kommer dyka upp överallt. Vi har inte stängt jordklotet, säger Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet och expert på vaccin.

– Vi måste följa upp hur viruset förändras, det är viktigt. Vissa varianter kan ju ha en liten effekt på hur vaccinet fungerar, fortsätter Sällberg.

Tror du att den här varianten finns på fler ställen i landet?

– Det är svårt att säga, men oundvikligen lär det blir så, oavsett om det redan finns eller inte.

– Det är mycket oroväckande. Och det är inte bara den brasilianska, utan även brittiska varianten. Det sprids jättefort, säger Gävleborgs smittskyddsläkare Shah Jalal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.