Foto: Anders Sundin SVT

Yrkar på 8-10 år för dådet på Brynäs

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades rättegången mot den 56-årige man som åtalats för mordförsök på sin mamma.

Det var i november förra året som en kvinna hittades död i en lägenhet på stadsdelen Brynäs i Gävle. Lägenheten delade hon med sin son som inledningsvis erkände att han hade dödat sin mamma.

Åtalades för försök till mord

Utredningen visade dock att det våld han använt inte varit tillräckligt för att döda och man kunde heller inte säkert fastställa dödsorsaken då kvinnan hade legat avliden en längre tid i bostaden. Detta gjorde att åklagare Ulf Back valde att åtala 56-åringen för försök till mord.

Brynäsmordet

Inte allvarligt psykiskt sjuk

En rättspsykiatrisk undersökning har visat att 56-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning när han begick brottet, varför han kan dömas till fängelse.

– Ett fullbordat brott, det vill säga mord hade haft ett straffvärde på 24 år eller längre. Därför anser jag att åtta till tio års fängelse är en lämplig nivå på fängelsestraff, säger åklagare Ulf Back till SVT Nyheter Gävleborg.

Försvaret å andra sidan menar att mannen enbart skall dömas för grov misshandel eller synnerligen grov misshandel och att straffet inte bör vara länge än ett år och sex månaders fängelse.

Dom avkunnas den 28 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brynäsmordet

Mer i ämnet