En 27-årig man misstänks ha skurit sin flickväns pappa med kniv efter ett bråk. Nu inleds rättegången. Foto: SVT

Yrkar på tio års fängelse för mordförsök i Söderhamn

Uppdaterad
Publicerad

Nu är rättegången klar gällande det misstänkta mordförsöket på en man i 50-årsåldern i Söderhamn i maj. 27-åringen misstänks ha knivhuggit sin flickväns pappa för att han ville hålla dem isär. Åklagaren yrkar på tio års fängelse.

Det var i maj som en man i 50-årsåldern knivhöggs svårt i en trappuppgång i Söderhamn. Han kunde själv gå ner till ambulansen, men på sjukhuset försämrades tillståndet och nu är han i så dåligt skick att han inte kan prata själv och därför inte har kunnat delta i rättegången.

Under tisdagen berättade flickvännen om att hon varit rädd för 27-åringen en längre tid. I fjol anmälde hon honom för misshandel vid två tillfällen. Men några månader senare så ville hon inte medverka i utredningen, något som gjorde att den lades ner i brist på bevis.

– Men efter den här händelsen så har hon valt att medverka igen och därför har de utredningarna återupptagits, säger Peter Helsing, åklagare.

Själv uppger hon i förhör att hon backade eftersom hon upptäckt att hon var gravid.

När barnet fötts så bodde hon hos sin pappa, som enligt utredningen inte ville att 27-åringen skulle träffa hans dotter eller barnet på grund av det som hänt. Det var då 27-åringen åkte dit.

Direkt efter händelsen så ringde den knivskurne mannen sin andra dotter och berättade vad som hänt.

– Han berättade för henne att det ringt på dörren och att han direkt blivit attackerad och knivskuren. Tack vare det samtalet med dottern får målsägandes röst delvis ändå höras, trots att han själv inte kunnat delta, säger Peter Helsing.

Hade det varit ett fullbordat mord hade han yrkat på fjorton års fängelse, nu yrkar han istället på maxstraffet för försök till mord, tio års fängelse.

– Det har varit farligt nära att brottet fullbordats så det är det yrkande jag kommer att lägga, säger Peter Helsing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.