Henrik Svensson, krögare på Ystegårn café & bistro, håller ett par järnbeslag i händerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krögaren Henrik Svensson berättar att så mycket material som möjligt av den nedbrunna byggnaden, kommer att användas vid återuppbyggnaden. Foto: Lari Honkanen/SVT

Ystegårns krögare efter branden: ”Hoppas kunna öppna till höstlovet”

Publicerad

Knappt har glöden slocknat efter storbranden på Ystegårn i Hillsta, förrän planerna på att öppna restaurangen igen har tagit form.

– Jag kan inte bara gå här och peta i askan, säger Henrik Svensson, krögare bakom Ystegårns Café och bistro.

Henrik Svensson berättar att de väntar på sanering och besked från försäkringsbolag. Han tar några steg bland förkolnande bråten på Ystegårn och plockar upp ett par järnbeslag.

– De här går att återanvända till dörrar, säger han och mungiporna pekar smått uppåt. Det går inte att ta miste om framtidstron.

Polisens förundersökning pågår

Polisen genomförde en teknisk brottsplatsundersökning under förra veckan. Rubriceringen är grov mordbrand. Men analyser från proverna dröjer.

Under tiden smider Henrik Svensson planer på att öppna restaurangen så fort som möjligt.

– Vår förhoppning är att komma igång med verksamheten redan till höstlovet, säger Henrik Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.