Hylte tar fram 110 fler förskoleplatser. Foto: SVT

110 nya förskoleplatser i Hylte

Uppdaterad
Publicerad

Hylte kommun ska ta fram 110 förskoleplatser och minska storleken på barngrupperna.

På onsdagen presenterade Hylte kommun en plan för hur man ska få fram fler förskoleplatser i kommunen. Syftet är att minska på kötrycket och skapa mindre barngrupper.

Totalt handlar det om 110 nya platser fördelat på fem av kommunens förskolor.

– Det känns jättebra. Som parti gick vi ut och lovade mindre barngrupper, men istället vi har större barngrupper, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande.

I dag går det mellan 23 och 24 barn per grupp i snitt. De nya platserna kommer att minska snittet till 21 barn per grupp, enligt kommunens beräkningar.

– Barngrupperna är för stora i dag, säger Ronny Löfquist.

Kön ska försvinna

Just nu står 66 barn i kö till förskolan i kommunen och förhoppningen är att kön ska var borta efter sommaren då de 110 nya förskoleplatserna successivt ska vara installerade. Men för att kön ska försvinna behöver befolkningsmängden vara oförändrad.

Sedan tidigare är satsningen på Sörgårdens förskola känd, där handlar det om att bygga ut rent fysiskt. På de övriga fyra förskolorna som berörs, Elias Fries, Linnean, Solgläntan och Sunnanäng handlar det om mer tillfälliga lösningar som moduller och lediga lokaler.

– Skulle befolkningen minska igen så är det då lättare att avveckla, säger Ronny Löfquist.

I samband med de nya förkoleplatserna ska 14 nya förkoletjänster tillsättas. Satsningen kostar Hylte 9,3 miljoner och finansieras genom bland annat statsbidrag för mindre barngrupper och kommunens ekonomiska resultat för 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.