Foto: TT

12-åringar får fluor i mjölken

Uppdaterad
Publicerad

Många får sina första hål i tänderna i tidiga tonåren. För att undvika det och utreda nya vägar för bättre tandhälsa, testar nu Folktandvården att servera fluor i mjölk.

I Halland får 12-åringar i Falkenberg-Ullared möjlighet att delta i projektet. Det skriver Hallands Nyheter. Forskningsprojektet ”Ungdomars friska tänder” ska utreda om fluor i ett glas mjölk per dag ger någon effekt för tandhälsan. Alla är inte positiva till projektet, eftersom de bland annat anser att fluor är ett gift vars långsiktiga påverkan inte har klarlagts. Men professor Gunnel Svensäter tycker inte det finns fog för sådana invändningar.

– Det finns över huvud taget ingen risk med fluor i de små doser som används i tandkräm och för annan förebyggande kariesvård. Och det som ska tillsättas i mjölkglaset motsvarar en fluortablett på 0,75 milligram, säger hon till Hallands Nyheter.

Ullared

Lösning droppas i mjölk

De föräldrar som tillåter att deras barn medverkar får en lösning som droppas i ett glas mjölk varje kväll. För att studien ska få en jämförelsegrupp vet föräldrarna inte om det är fluor- eller en vattenlösning. Genom bakterieprov var sjätte månad kan forskare sedan få en tydligare bild av fluorens inverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ullared

Mer i ämnet