Varning för starka bilder! Så här såg det ut i stallet när 130 döda grisar upptäcktes vid en inspektion i stallet i Halmstad. Länstyrelsens veterinär bedömer att de svultit ihjäl. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

130 grisar svalt ihjäl – lantbrukare döms för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

En grisuppfödare i Halmstads kommun döms till villkorlig dom och dagsböter för djurplågeri efter att han ska ha övergett 130 grisar som svalt ihjäl på en gård.

Händelsen inträffade någon gång mellan 1 januari och 1 juli 2019. Grisarna hade inget foder och det ska ha förekommit kannibalism bland djuren, flera grisar dog av svält eller sjukdom.

Mannen stod åtalad för djurplågeri och i andra hand brott mot djurskyddslagen, han förnekade djurplågeri men erkände brott mot djurskyddslagen.

Nu döms mannen för djurplågeri till villkorlig dom och 100 dagsböter om 250 kronor i Halmstads tingsrätt.

– Det får man vara nöjd med. Det är en adekvat påföljd för gärningen. Jag har inte hunnit prata med min klient än, men det är ingen dom som vi avser att överklaga, säger Lars Brandel, mannens försvarare.

Hävdar att grisarna inte svultit

I domen konstateras att ”mannen har utsatt cirka 130 grisar för lidande utan att det fanns godtagbara skäl. Det hände någon gång mellan den 1 januari 2019 och den 1 juli 2019. Mannen har övergett djuren och därmed inte gett dem foder, tillsyn eller omvårdnad, varvid de efter förekommande kannibalism avlidit till följd av svält eller sjukdom. Mannen begick gärningen med uppsåt”.

Mannen har hävdat att grisarna inte har svultit ihjäl, utan att han själv ska ha avlivat dem med bultpistol. Men enligt obduktionen som genomförts av Statens veterinärmedicinska anstalt fanns det inga tecken på bulthål.

SVT Halland har sökt åklagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer