Varbergs tingsrätt Foto: SVT

15-årig kille våldtog 14-årig flicka

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke döms vid Varbergs tingsrätt för att ha gjort sig skyldig till flera sexrelaterade brott mot minderåriga flickor. I ett av fallen döms han för våldtäkt mot barn och straffet blir sluten ungdomsvård i fyra månader.

De olika brotten ägde rum under våren och sommaren 2017, då pojken var 15 år gammal. Genom sociala medier kom han i kontakt med tre olika flickor.

En av flickorna hade nyss fyllt 14 år. Hon och pojken träffades några gånger och hade sexuellt umgänge.

Sa nej flera gånger

Vid ett tillfälle var de hemma hos honom och då flickan kände sig illamående var hon inte intresserad av att ha samlag. Trots att hon grät och sa nej flera gånger hade pojken ändå sex med henne. Eftersom han visste att hon var under 15 år och fortsatte samlaget mot hennes vilja genom att hålla fast henne döms han i det här fallet för våldtäkt mot barn.

Vid ett annat tillfälle hade han sex med en annan flicka som då var 13 år gammal. Då han visste att hon var minderårig döms han därför för sexuellt utnyttjande av barn.

170 000 kronor i skadestånd

Vid ett tredje tillfälle har pojken försökt utpressa en flicka genom att hota att publicera en bild på henne om hon inte svarade på hans meddelanden. Bilden innehåller sexuellt laddat material på flickan. För utpressningsförsöket döms pojken för sexuellt ofredande.

Slutligen döms pojken, som nu hunnit fylla 16, också för en rad andra brott, däribland olovlig körning. Påföljden blir sluten ungdomsvård i fyra månader och att betala ett skadestånd på drygt 170 000 kronor.

16-åringen är ostraffad sedan tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.