150 miljoner ser pingistävling från Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Just nu finns världens bästa bordtennisspelare på plats i Halmstad för att spela World Cup.

En prestigetävling för arrangören men också ett tillfälle för yngre spelare att få se och lära av sina idoler.

– Det är sjukt roligt. Det är inte så ofta det händer att man får se sådana spelare live och vara nära dem, säger Jakob Häger, 17, Aspero idrottsgymnasium.

Är det några av era förebilder som ska spela?

– Ja Ma Long (världsettan från Kina) är en väldigt stor förebild för mig. Jag tycker om hans spel. Han spelar väldigt agressivt och har bra teknik, säger Oscar Karlsson. 

150 miljoner tittare

Runt 70 volontärer finns på plats i helgen när världens tjugo bästa spelare drabbar samman i Halmstad arena. En tävling som väntas följas av 150 miljoner tv-tittare i 120 länder världen över.

Och trots att bordtennisen kanske inte har samma starka namn som när Sverige var som bäst på 80- och 90-talet så har tävlingen betydelse för Halmstad som stad.

– Ser man till vårt projekt Ping pong power där vi har ett slutmål med lag-VM 2018 så är det här ett jättelitet evenemang storleksmässigt och sett till antalet deltagare. Det är jättebra för organisationen att få träna på ett mindre evenemang för att steppa upp mot VM. Och förhoppningsvis kan vi få lite framgång för svenskarna så att det blir lättare att rekrytera ungdomar till klubbarna, säger Johnny Ewerstein, projektledare Destination Halmstad.

Oväntat besök

När Jakob Häger och Oscar Karlsson tränade på torsdagen hände något oväntat.

– Det kinesiska landslaget kom till vår träning med ett kinesiskt TV-team. De visade lite hur man ska spela. Det var häftigt när dom kom in och man såg alla som man bara sett på TV, säger Oscar Karlsson.

– Det var några som fick gå fram och träna lite med dem, och de visade lite hur de tänker, säger Jakob Häger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.