Att brottslingar i nuläget kan undkomma fängelsestraff helt och hållet vill rättsexpert Sven-Erik Alhem se ändring på. Morgan Johansson (S) menar att en ändring kan komma tidigast nästa år. I klippet hör du mer. Foto: Tomas Oneborg/TT

17 hallänningar undviker fängelse genom att gömma sig

Uppdaterad
Publicerad

Att undvika ett fängelsestraff genom att hålla sig undan är inte olagligt, och om polisen inte får tag på personen ifråga innan brottet preskriberas stryks fängelsestraffet och personen går fri från påföljd. Förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige och rättsexpert Sven-Erik Alhem menar att detta är orimligt, men en ändring kan vara på gång.

Totalt 17 personer i Halland är efterlysta för att de undviker att avtjäna sitt utdömda fängelsestraff. Brotten varierar, bland annat rör det våldtäkt. Klicka på klippet ovan för att höra mer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.