19-åring häktad för att ha undanhållit sina syskon från myndigheterna

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig kvinna från södra Halland är häktad misstänkt för att ha undanhållit sina yngre syskon från sociala myndigheter. Även tre äldre män har häktats misstänkta för brottet.

Tidigare i våras häktades två föräldrar och en äldre son för att ha misshandlat en 16-årig pojke som ska ha haft en relation med familjens 14-åriga dotter.

Förra veckan dömdes de tre familjemedlemmarna vid Halmstads tingsrätt till fängelse i mellan 20 månader och två år och sex månader.

Den 4 juli häktades även familjens 19-åriga dotter misstänkt för egenmäktighet med barn. 19-åringen ska ha undanhållit sina syskon från sociala myndigheter som beslutat att omhänderta familjens minderåriga barn när föräldrarna häktades.

Nekar till brott

Utöver den 19-åriga kvinnan är även tre män häktade för att ha hjälpt till att undanhålla syskonen från myndigheterna.

19-åringens försvarare Malin Brandel säger till Helsingborgs dagblad att kvinnan nekar till brott.

Kvinnan anses medskyldig

Den 16 juli väcktes åtal i målet vid Varbergs tingsrätt och då beslutades det även att kvinnan ska vara fortsatt häktad till den 30 juli.

Enligt kammaråklagare Eva Lotta Swahn grundar sig häktningsbeslutet på att storasystern anses vara medskyldig till brottet att undanhålla barnen från myndigheterna. En frigivning av henne skulle dessutom kunna försvåra utredningen, säger kammaråklagaren till HD.

SVT Nyheter Halland har sökt advokat Malin Brandel och kammaråklagare Eva Lotta Swahn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer