19-åringen döms för rån. Till höger i bild syns 16-åringen elda på bankens kortläsare. Foto: Polisens förundersökning

19-åring rånade åt kompis – döms till fängelse

Publicerad

Efter att skadegörelse på en bank polisanmälts vittnade en kompis till den misstänkte. Den misstänkte tog därefter hjälp av en äldre kompis för att kräva pengar av vittnet.

Det var i maj 2017 som en 16-årig pojke, med hjälp av en 19-årig man, tvingade till sig 500 kronor från en annan ung man, ”NN”, i Varbergs kommun.

Bakgrunden är 16-åringen vid ett tidigare tillfälle 2017 befann sig i en entré till en bank i Varbergs kommun. I entrén eldade 16-åringen på en kortläsare för inpassering till banken. Vid tillfället fanns även NN med i entrén.

I samband med att skadegörelsen polisanmäldes vittnade NN till 16-åringens nackdel, vilket 16-åringen fick reda på genom förundersökingen.

Fängelse och ungdomstjänst

Det var efter det som 16-åringen genom hot, tillsammans med med en 19-årig man, rånade NN på 500 kronor. Motivet var att NN skulle kompensera 16-åringen för det skadestånd som han eventuellt skulle tvingas betala för förstörelsen av kortläsaren i bankentrén.

Nu döms till 19-åringen till åtta månader i fängelse för rån. 16-åringen döms för skadegörelse till 60 timmar ungdomstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.