Foto: SVT

20 år sedan Lunarstorm föddes

Uppdaterad
Publicerad

Världens första sociala medium startades i Varberg. Det handlar om internetsuccén Lunarstorm och i år är det 20 år sedan varbergaren Rickard Eriksson kom på idén. Och som en hyllning ligger en kopia av sajten uppe nu.

– Lunarstorm var det som Facebook är i dag, fast för 15 år sedan, säger varbergaren Richard Eriksson som grundade Lunarstorm.

– Internet var ganska primitivt på den tiden och första gången jag surfade var faktiskt på Halmstad statsbibliotek. Då tyckte jag att internet var fruktansvärt tråkigt, fortsätter han.

Helt ny typ av mötesplats

Richard Eriksson hade ett stort intresse för sociala frågor och nu såg han sin chans att få utlopp för det.

Han började programmera i sin etta i Varberg och 1996 låg Stajlplejs, som senare bytte namn till Lunarstrom, uppe.

– Två datorer kunde kommunicera med varandra och bakom varje skärm satt en människa. Det här kunde överbrygga geografiska avstånd men även massor av avstånd som vi har runt om i samhället, mellan skolklasser, olika tjocklek på plånbok, olika bostadsområden. Nu kunde man mötas på ett mer kravlöst sätt, säger Rickard Eriksson.

Över en miljon användare

Enligt Rickard Eriksson är Lunarstorm väldens första sociala medium på internet. Som mest hade sajten 1,2 miljoner aktiva användare och de flesta var tonåringar.

Lunarstorm lade ner 2008 när konkurrensen från Facebook och andra sajter blev för stor. Och kanske blir många nostalgiska när man hör ord som krypin, klotterplank och lunarmejl.

– Lunarstorm har aldrig varit det där coola häftiga varumärket utan det är lite töntigt och pinsamt. Men det är en del av ens ungdom och jag tror att man blir ganska varm i hjärtat när man ser och hör grafik och funktioner från den tiden, säger Richard Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer