200.000 ålar släpptes ut i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Den europeiska ålen är rödlistad och klassad som akut hotad. För att öka beståndet igen planteras det varje år ut ålyngel på olika platser i Halland.

I veckan släpptes 200 000 ålar ut under en dag, i sju olika vattendrag, i Halland. Även i Stensån, i Båstad, lät länsfiskekonsulenten Johan Lundgren 20 000 ålyngel från England simma ut. Han tyckte att ålyngelutsättningen gick bra och att de såg pigga ut. 

– Situationen för ålen i Halland ser något bättre ut jämfört med tidigare. Men det är fortfarande inte bra. Det är därför det finns en plan för hur man ska öka antalet utvandrande ålar för lek, säger Johan Lundgren, länsfiskekonsulent.

Vattenkraftverken ett hot

Den europeiska ålen blir könsmogen vid 15-20 års ålder. Då vandrar den tillbaka till platsen där den föddes, Sargassohavet i Atlanten, för att fortplanta sig. Ett hot på vägen för ålen är vattenkraftverken. Där finns risken att de kläms ihjäl eller strimlas sönder.

– Många vattensystem där de förr har vuxit upp är utbyggda, så de har vare sig tillgång till uppväxtområdena eller fri passage ut. Det finns planer för hur man ska komma till rätta med det. Idag sätter vi bara ut ål i system där de har fri utvandringsväg, säger Johan Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer