Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det lilla skrinet innehöll ett nio veckor gammalt foster som placerades under kyrkogolvet tidigt 1800-tal. Arkeologen Stina Tegnhed visar kyrkobesökarna Helen, Tova-Li och Eddie benresterna. Foto: Uno Andersson/SVT

200 år gammalt foster hittades under kyrkgolv – läggs nu tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

2015 hittades ett träskrin under golvet i Gällareds kyrka i Falkenbergs kommun. Det visade sig innehålla resterna av ett nära 200 år gammalt foster. 8-åriga göteborgaren Eddie Jonasson blev tagen när han hörde historien och vill nu att den uppmärksammas – inte minst nu när skrinet med fostret ska läggas tillbaka igen.

– Jag tycket det är spännande. Samtidigt tycker jag synd om fostrets föräldrar, säger Eddie.

Fosterskelettet, som är unikt i sitt slag, har undersöks av arkeologer. Det kommer inte ställas ut på något museum i nuläget utan församlingsrådet har bestämt att skrinet ska läggas tillbaka på den plats det hittades.

– Vi placerar det tillsammans med den vetenskapliga dokumentation som gjorts. Genom en liten ceremoni hedrar vi den omsorg som fostrets föräldrar visade på 1830-talet, säger Uno Andersson, ordförande i församlingsrådet.

I klippet får du se det som finns kvar av fostret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.