Varbergs tingsrätt Foto: SVT

26-åring döms för våldtäkt i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man döms till två års fängelse för en våldtäkt som ägde rum i Falkenberg den 11 november.

Uppdatering: Sedan artikeln skrevs har mannen friats av Hovrätten för Västra Sverige.

Det var efter en afterwork i november som 26-åringen och kvinnan, som är arbetskamrater, gick hem för att ha sex. Inledningsvis var samlaget frivilligt men väl under akten började 26-åringen agera på ett sätt som kvinnan beskriver som aggressivt.

I förhör med polisen berättar kvinnan hur 26-åringen tog ett hårt strypgrepp med båda sina händer om hennes hals. Hon bad honom sluta, men han släppte inte taget. Det var först när hon greps av panik som 26-åringen slutade.

Därefter utförde mannen olika brutala sexhandlingar mot kvinnans vilja, trots protester från henne. I förhör säger kvinnan vidare att hon blev förstenad och passiv eftersom hon var rädd för sitt liv.

Två års fängelse

Varbergs tingsrätt anser att kvinnan lämnat en sammanhängande, spontan och mycket detaljerad berättelse som får stöd av övrig bevisning som konversationer mellan de båda parterna i sociala medier. 

26-åringen döms till två års fängelse för våldtäkt. Han ska även betala ett skadestånd på 100.000 kronor till kvinnan.

Mannen nekar till brott men är överens om delar av händelseförloppet. Han påstår att han inte agerat mot kvinnans vilja och att målsäganden inte bett honom sluta under akten. 26-åringen döms mot sitt nekande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.