”Man blir så jävla uppgiven av att hela tiden åka hem och ta Alvedon”, säger Karin Eriksson. Foto: SVT

26 besök på akuten innan Karins endometrios upptäcktes

Uppdaterad
Publicerad

Det krävdes 26 besök akuta vårdbesök på drygt fyra månader innan Karin Erikssons endometrios upptäcktes. Nu vill hon berätta sin historia för att andra ska slippa genomgå samma smärtsamma resa.

– Man blir så jävla uppgiven av att hela tiden åka hem och ta Alvedon, säger hon.

Den sjunde mars i år drabbades Karin Eriksson i Ullared av kraftiga smärtor i nedre delen av magen. Hon blev akut hämtad med ambulans och förd till sjukhuset i Varberg.

– Jag åkte in i stort sett varje dag den första veckan, säger Karin Eriksson.

På sjukhuset misstänkte man till en början att Karin hade urinvägsinfektion. Hon fick åka hem med penicillin utskrivet, vilket inte hjälpte.

– Jag var tillbaka dagen efter.

Efter det blev hon inlagd för en sprucken cysta, och vidare föreslogs det att Karins smärtor kanske kunde härledas till hennes IBS (en funktionell mag- och tarmstörning).

Läste själv på

De akuta sjukhusbesöken och ambulansfärderna fortsatte. Efter att Karin läst på och fått råd av bekanta började hon själv förstå att det var endometrios hon led av.

Det blev under våren och sommaren 24 ambulansfärder till de sammanlagt 26 besöken på akuten. Det var först när hon kom till sjukhuset i Halmstad i somras, när det var stängt i Varberg, som endometrios kom på tal.

– Att jag åkt in och ut på sjukhus har gjort att jag också gått in i ett utmattningssyndrom och en depression.

Opereras i London

Karin har en svår variant av endometrios som kallas adenomyos, som innebär att endometriceller växer in i livmodermuskeln. I december kommer hon att genomgå en operation i London där hela livmodern kommer att opereras bort.

– Mina smärtor har blivit värre och värre. Det är varje dag och det går ner i ryggen och benen.

Karin beräknar att operationen och vården på sjukhuset i London kommer att kosta mellan 75 000 och 250 000. Hon får själv ligga ute med pengarna och hoppas få tillbaka en del genom sin försäkring

I Sverige vill man inte genomföra motsvarande operation, berättar Karin, eftersom man inte tror att den gör henne bättre. Istället föreslås hormonbehandling.

– De säger att jag får lära mig att leva med smärtan.

Här kan du läsa vad verksamhetschefen på Hallands sjukhus säger om det Karin varit med om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.