Storbranden på Östra stranden drabbade ett 30-tal lägenhetsinnehavare. Två personer dog. Se åklagaren Henrik Kindlund berättade vad som utlöste händelsen. Foto: SVT

28-årig man åtalas för mordbrand på Östra stranden i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Två personer dog i samband med storbranden på Östra stranden i början av april. Nu framkommer att den misstänkta gärningsmannen tidigare ska ha försökt angripa den ena av dem med motorsåg.

– Syftet har varit att ta livet av den här personen, säger åklagaren Henrik Kindlund som nu åtalar 28-årig Halmstadbo för mord och mordbrand.

Bostadshuset på Östra stranden i Halmstad hade ett 30-tal lägenheter. Branden startade utanför den lägenhet där de två avlidna gästarbetarna bodde och spred sig vidare.

Den ena av offren påträffades utanför huset med skärskador och avled senare på sjukhus av en kombination av skadorna och att ha indandats sot och rök. Den andra blev innebränd i lägenheten.

Mordbranden på Östra stranden

Tidigare konflikt

Den 28-årige man som nu åtalas för mord, mordbrand och förberedelse till grov misshandel vid Halmstads tingsrätt misstänks både ha anlagt branden och knivhuggit det ena dödsoffret.

Nu framkommer också att det har funnits en bakomliggande konflikt mellan den misstänkte och en av de två offren även tidigare. 28-åringen har vid ett annat tillfället sågat sig in i offrens lägenhet med motorsåg.

I klippet ovan ser du åklagaren Henrik Kindlund berätta vad han menar har utlöst händelsen.

Förnekar brott

28-åringen erkänner knivhuggning och att han startat branden, men nekar till mord och mordbrand med förklaringen att han inte har haft uppsåt att döda eller orsaka en omfattande brand, uppger hans försvarsadvokat Otto Hallgren till SVT.

Rättegången beräknas ta tio dagar och ska inledas den 20 augusti.

Det här vet vi om händelserna

Här sammanfattar vi vad som hänt i samband med det misstänkta mordet och branden i ett flerbostadshus på Östra stranden i Halmstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbranden på Östra stranden

Mer i ämnet