• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

29 svårt sjuka katter levde i misär bland avföring och urin. Foto: Länsstyrelsen Halland

29 katter levde i misär

Uppdaterad
Publicerad

När Länsstyrelsens inspektörer tog sig in i ett hus utanför Falkenberg för en vecka sedan hittade de 29 svårt sjuka katter som levde bland avföring och urin. Inspektören beslutade att avliva dem med omedelbar verkan.

Det var efter ett tips som länsstyrelsens inspektörer tog sig in i ett hus i Falkenbergs kommun med hjälp av tre poliser. Mannen som bodde i huset var hemma men ville inte öppna.

Där levde 29 katter i total misär med huset fullt av gamla tidningar och skräp. Den minsta kattungen var bara 8 veckor gammal och det var fullt med kattavföring och urin i huset.

Höga ammoniumhalter – kippade efter luft

Ammoniumhalterna var så höga att flera katter stod vid en glipa i fönstret för att få frisk luft. I ett rum på bara elva kvadratmeter hittade de arton katter som sprang och gömde sig som om de aldrig varit utanför rummet. Några kunde knappt gå.

”Katterna visar tydligt tecken på sjukdom (diarré, ögonproblem, uttorkning, avmagring). Foder och vatten saknas”, skriver djurskyddshandläggaren på Länsstyrelsen.

Avlivades på platsen

Länsstyrelsen beslutade att omedelbart omhänderta katterna och avliva dem. En veterinär kom till huset och bara några timmar senare var alla katter avlivade.

”Att för katterna konstant behöva leva i en sådan undermålig miljö utgör ett stort psykiskt som fysiskt lidande för dem då de inte kan komma undan smutsen och ammoniaknivån”, skriver Länsstyrelsen.

Mannen i huset höll inte med om att katterna var sjuka utan menade att alla var friska och fina. Nu kommer länsstyrelsen att besluta om ett eventuellt djurförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.