Foto: Länsstyrelsen

3 000 år gammalt skepp hittat

Publicerad

Två experter på hällristningar var i veckan i länet för att inventera kända hällristningsplatser på länsstyrelsens uppdrag. Då gjordes ett helt nytt fynd i Rävinge, strax norr om Halmstad – en ristning i form av ett skepp.

Det unika är att det är den första kända båthällristningen på fast stenhäll i Halland. Hittills finns bara någon enstaka skeppristning på block. En i Osbecks bokskogar och en på Hagbards galge i Asige.

– Fyndet säger oss att ristningen verkligen gjorts exakt på denna plats, den har inte flyttats hit och vi kan dra slutsatsen att platsen måste varit speciell för dåtidens invånare, säger Jenny Nord, antikvarie och arkeolog på länsstyrelsen i Halland.

Varför bronsåldersmänniskorna ristade in skepp, något som är vanligt förekommande i exempelvis Bohuslän, vet man inte riktigt.

– Bronsåldern var en period då man hade ett brett kontaktnät i Europa och man behövde färdas med båt för att upprätthålla kontaktnätet. Detta är säkert en viktig anledning till båtarnas symboliska betydelse vid denna tid, säger Jenny Nord.

Det ger oss helt ny kunskap

Skeppshällristningen ligger i ett område där det även finns många inristade skålgropar i olika storlek. En teori är att groparna användes för att offra till gudarna för att exempelvis få en bra skörd, eftersom de är samtida med när människor började bruka jorden.

I sommar fortsätter experterna med sin inventering och en rapport väntas i höst.

– Det ger oss helt ny kunskap om Hallands hällristningar som det inte ägnats något större intresse åt hittills, säger Jenny Nord till SVT Nyheter Halland.

Länsstyrelsen vill också gärna ha tips från allmänheten om man hittar något som kan misstänkas vara en hällristning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.