Foto: BO Håkansson

300 engelska motorcyklar till Falkenberg

Publicerad

I helgen är det 40-års jubileum för Britannia Rallyt. I år arrangeras motorcykeldagarna i Falkenberg och 300 motorcyklister väntas rulla in i stan.

Brittannia Rallyt har arrangerats i Sverige sedan 1977. Det är en tre dagars hyllning till engelska motorcyklar och evenemanget vandrar runt i olika svenska städer varje år.

I år arrangeras rallyt av Loiterer MC i Falkenberg och det är fjärde gången som motorcykeldagarna kommer till stan.

– Vi har arrangerat det 95, 01 och 08 tidigare, berättar Bo Håkansson som är en av arrangörerna.

Kortege genom kusten

Huvudnumret äger rum under lördagen i form av en kortege som startar från Skrea.

– Sedan kör vi kustvägen ner mot Steninge och så kör vi tillbaka. Då blir det nog runt 100 motorcyklister som deltar.

Förutom kortegen anordnas flera andra evenemang som exempelvis ett melodikryss med engelska inslag och en tävling i tomgångskörning där den som kan ha lägst tomgång på sin motorcykel utan att den stannar vinner.

”Hoppas på 350”

Bo Håkansson har deltagit i samtliga av de rallyn som anordnats i Falkenberg och han berättat att dagarna är också en chans för entusiaster att mötas och prata om sitt stora intresse: engelska motorcyklar.

– Det är alltid kul att träffa likasinnade. Det är ju ett gemensamt intresse som vi har. England var ju i många år den absolut främsta mc-tillverkaren i världen.

Hur många kommer delta under dagarna tror du?

– Det brukar komma 300 motorcyklar men eftersom det är jubileum hoppas vi på kanske 350.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.